LilleQ – Du skal ikke tro du skal vide

Du skal ikke tro, du skal vide.

At vide er bestemt ikke det samme som at have en fast overbevisning og tro på at det man ved, er sandheden og den fulde sandhed. At vide er ikke absolut, men det at vide er hovedsageligt at tvivle og søge mere viden, være kritisk og stille spørgsmål, at undre sig og at spørge og også dumt.

At vide er at tage fejl, rette sin opfattelse, ændre den udvide den eller helt skifte opfattelse til det modsatte eller noget helt andet end det man til at begynde med vidste.

For at vide må man lære at lytte, meget mere end man taler. Man må åbne sig op for modsætninger og for at de man er uenig med sagtens kan have en værdifuld viden, som kan berige den viden man allerede har.

At vide er selv at være den ydmyge og uvidende over emner og tilstande fx andre mennesker lever i og med eller har en mere konkret viden og erfaring med. At vide er at tillade at andre ved mere.

At vide er at de konklusioner man kommer til, ud fra de videnskabelige undersøgelser og forskning, ikke er statiske evigtvarende konklusioner, men konklusioner baseret på og uimodsagt det man ved nu.

At vide er også at fejle. At vide er ikke at vide alt, at vide er at vide man når det kommer til stykket ved uendeligt lidt.

 

Det kan undre mig igen og igen, når antagelser gøres til konkret og udiskuterbar viden. Det kan undre mig med hvor stor villighed bærerer af disse antagelser forsøger at presse ned, gennemtvinge deres udiskuterbare viden og gøre den altomfattende og evigtgældende for andre og det uden at ænse hvor stor skade der udrettes. Det kan undre mig at der igen og igen rammes sådan en uigennemtrængelig mur af fastlåste antagelser, der er ophøjet til eviggyldig uimodsigelige og mytologiske viden.

Det kan undre mig igen og igen at der findes mennesker der vælger at tro på den slags mennesker der ytre sig så faste om deres ophøjede myteviden, frem for at tvivle, spørge, undre og søge viden andre steder og udforske den viden hvor der er modsætninger.

Er det usikkerhed og utryghed, der gør at det er lettere at give slip og overlade til andre, eller til den fast definerede besluttede viden, den mytologiske, at det er sådan det er og så skal alle bøjes ind, passes til og i flere tilfælde ligefrem tvinges til at rette sig ind til den mytologiske viden og de adfærdslove der udledes af dem?

Er tvivl, undren og uvidenhed så truende?

 

LilleQ

Om LilleQ

Sanset, fornemmet, følt, tænkt, erkendt og oplevet... livet og erotikken
Dette indlæg blev udgivet i Opdagelser og erkendelser og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

6 svar til LilleQ – Du skal ikke tro du skal vide

 1. tsn siger:

  “Er tvivl, undren og uvidenhed så truende? ”
  Ja det er det.
  Du har endnu engang LilleQ, fat i kernen.
  Din beskrivelse i dit blogindlæg, gør op med “normal tankegangen” og dog. Der er mange der deler din tilgang tankegang – selvom de hører indenfor- i normaliteten.
  Det frit svævende og de store spørgsmål, er frit for alle. Men fordomme, holdninger og meninger, skal og bør diskuteres.
  Vi kommer ikke videre, før vi tager fat om det.
  Godt indlæg. Jeg håber på refleksion, fra dine mange læsere og kommentatorer.

  • LilleQ siger:

   Jo fordomme, holdninger, meninger og lignende skal diskuteres.. bare kæmpesvært når en del af debattens aktører fastholder deres antagelser og gør det i blind tiltro til at de har sandheden.
   Den form for sandsigelse ser jo slet ikke al den ødelæggelse, ensretning, kriminalisering og ydmygelse de udsætter andre for… De begynder jo først at pippe op, når de selv begynder at mærke lykken de selv bandt om halsen på andre, begynde at stramme om deres eget…og så er det jo kun deres eget skind de hytter og under ingen omstændigheder hjælpes de der erklæres at ville hjælpe, tværtimod gøres de til ofre, svagere, mere hjælpeløse og totalt afhængige af de såkaldte “hjælpeforanstaltninger” og “hjælpeindustrien”.

   så frustrerende… er det.

 2. Tøsen siger:

  Hej LilleQ
  Dejligt indlæg, hvor du ganske tydeligt får givet udtryk for dit syn på verden. Som jeg læser det, har du samme opfattelse som mig…. Jo mere man finder ud af – Jo mere er man klar over at man intet ved om 😉
  Knus

 3. LilleQ siger:

  Hej Tøsen.. dejligt jeg ikke er den eneste, der har det sådan 😉

  Tankerne i indlægget her, har forbindelse til indlægget her: https://lilleq.wordpress.com/2011/08/28/lilleq-man-skal-hore-meget/

  knus

 4. Chili Con Carne siger:

  “Respekter den som søger sandheden. Frygt den som påstår at have fundet den”
  Du skriver sgu godt og rammende LilleQ.

  Tvivl, undren og uvidenhed er godt, når det genkendes og anvendes til at udvikle sig. Eller hvile i det man ved/har, hvis man har det godt med det. Men skidt når det udmønter sig i frygt og dermed ofte angreb på det ukendte. Eller måske mere præcist: Uforståede.

  • LilleQ siger:

   Tak Chilli…
   og tak for at sige det kort, som mit hovede er fuldt af ord om.

   Det er så edderskræmmende, når den frygt for det ukendte, uforstående udmøntes i en jagt på at kontrollere, destruere og begrænse i en fastnaglet blind tro på at have sandheden – i blind og døv tro…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s